miercuri, 2 decembrie 2009
O istorie a cersetoriei
Cersetorii au aparut initial in curtile bisericilor, veneau mai ales in momentele in care erau slujbe. Erau oameni amarati care nu puteau sa se intretina, nu lucrau si implicit, nu aveau bani. Credinciosii ii ajutau cum puteau, fiindu-le mila.
Apoi alti amarati au urmat exemplul celor care cerseau la biserici. Numarul lor a crescut si au gasit si alte locuri pentru a isi arata saracia.
Oamenii cred ca este un lucru bun sa ii ajute, chiar se bucura cand pot sa faca ceva pentru ceilalti. Dar oare binele acesta de moment va avea consecinte negative in viitor?
Da! Si urmarile se observa pregnant. Orasele sunt pline de oameni care locuiesc pe strazi. De cele mai multe ori ne este frica de ei, alteori inchidem ochii sa nu ii mai vedem, alteori ne amuza in incercarile lor de a ne atrage atentia. Si totusi, noi i-am creat.
Deci, de ce nu este bine sa dam bani cersetorilor?
Pentru ca se obisnuiesc sa traiasca in acest fel si le va fi foarte greu sa se adapteze la o viata normala. Munca li se pare ceva anormal, traiul intr-un loc stabil, la fel.
De cate ori nu ati auzit de cazuri in care copiii erau trimisi la cersit de catre parinti? E normal ca in familii cu un nivel scazut de trai sa se incerce orice pentru a putea supravietui. Din pacate, unii au ales sa cerseasca, vazand ca este o activitate profitabila pe care oricine o poate practica. Mai ales copiii, sunt obligati sa aduca bani celorlalti membri.
Nu doar cei cu dizabilitati, care nu au posibilitatea sa lucreze sa duc sa ceara de la altii. Exista tineri fara handicapuri fizice, apti, cel putin, pentru munci usoare.
Insa ei prefera sa isi ascunda o mana in pulover si sa spuna ca sufera. Deja nu se mai poate face o diferenta clara intre cei cu adevarat bolnavi si nevoiasi si cei care se prefac.
La un moment dat, un copil mi-a cerut bani pentru ca ii era foame. I-am dat cerealele pe care le aveam cu mine. Teoretic, ar fi trebuit sa se bucure, nu? El a strambat din nas si a zis ca nu le vrea!
Cersetorii spun ca apeleaza la semenii lor pentru ca nu au ce sa se hraneasca. In centrul Bucurestiului, am intalnit de mai multe ori un batranel care abordeaza trecatorii spunandu-le ca o sa fie sincer cu ei: el vrea sa isi cumpere bautura si nu are bani. Parca nu asta era scopul initial, nu?
S-a ajuns la aceasta extindere a motivelor pentru care se practica cersetoria deoarece functioneaza! Oamenilor le e mila de cei care cer bani, mai ales de copii. Asa ca incearca sa ii ajute. Dar nu se gandesc ca acei bani dati vor ajuta doar pe moment si mai rau, ii vor incuraja pe altii sa cerseasca. Oferindu-le cateva mii le alimenteaza convigerea cersitul este un lucru bun. Daca nu ar fi, nu ar mai castiga nimic, nu?
Ar fi mai eficient daca toti oamenii care vor sa ajute ar contribui la o asociatie pentru cei care stau pe strazi. Poate astfel vom reusi ca intr-un final, toti oamenii amarati sa aiba un adapost si hrana. Poate chiar vor fi invatati sa munceasca.
Insa cersetorii vor putea renunta la aceasta viata numai cand vor vedea ca nu mai reusesc sa convinga si nu mai primesc bani. Pana la urma, noi cei normali trebuie sa ne educam sa credem intr-un bine pe o durata lunga.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)